Monumentul Eroilor şi Cimitirul Eroilor, este amplasat în partea dreaptă a șoselei București-Oradea,(E81) la km 420+421, și a fost ridicat în memoria eroilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial, în luptele ce au avut loc pe teritoriul localității Mirăslău.
Acest monument este zidit într-un zid lat de 11 metri şi înalt de 2 metri. La mijlocul zidului, este ridicat acest monument pe un fundament lat de 2,80 metri şi înalt de 6 metri. Monumentul este construit din placi de beton în partea de jos, iar de pe acest fundament, se înalţă două columne simetrice construite din placă de marmură. Între cele doua columne ,se afla o placă comemorativă cu inscriptie gravată:” GLORIE VEŞNICĂ EROILOR CE S-AU JERTFIT ÎN LUPTA PENTRU ELIBERAREA PATRIEI DE SUB JUGUL FASCIST ”. În partea de sus al monumentului, aproape de vârf, se află un element artistic din bronz, conturat cu frunze de stejar, printr-un cerc, în interiorul căreia se află gravat şi inscripţionat anul, 1944. De o parte şi de cealaltă a monumentului, stau mărturie nemişcată, cele două tunuri, elemente reprezentative actului memorial. De asemenea, stau mărturie, crucile acelea albe, inscripţionate cu sângele eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, care s-au jertfit în lupta pentru apărarea patriei.
În fiecare an, comemorăm Eroii, în Ziua de Ispas (de Rusali) – zi dedicată special Eroilor Neamului, prin depunere de coroane, ridicare de părăstase şi pomenirea eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, de asemenea, pe data de 25 Octombrie – de Ziua Forţelor Armate – se depun coroane de flori şi se aduce un elogiu ostaşilor, printr-un moment de reculegere şi salve de foc.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support