Primarul comunei Mirăslău, Liviu Gigel Alexandru, a semnat contractele de finanţare aferente proiectelor locale pentru dezvoltarea infrastructurii de apă, apă uzată şi sistem rutier din comuna pe care o administrează.

„Am semnat cele trei contracte de finanţare din fonduri guvernamentale aprobate a fi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cu sentimentul că mai facem nişte paşi spre o comună europeană în care condiţiile de viaţă ale cetăţenilor se aliniază standardelor din ţările occidentale“, ne-a declarat Liviu Gigel Alexandru.

Cele trei proiecte însumează peste 19.000.000 de lei şi vor contribui major la dezvoltarea infrastructurii comunale şi la rezolvarea unor probleme majore cu care se confruntă locuitorii zonei. 1.467.099 de lei sunt direcţionaţi pentru construirea unei aducţiuni de apă pentru două dintre satele care în ultimii ani s-au confruntat cu lipsa apei potabile: „În ultimii ani, din cauza secetei au secat şi fântânile, şi izvoarele din zonă. În situaţia aceasta se găsesc satele Ormeniş şi Cicău, cărora le-a fost repartizată această sumă”, ne-a declarat primarul. O investiţie importantă şi cea mai mare din punct de vedere al sumei este „Înfiinţare reţea de canalizare comuna Mirăslău, localităţile Mirăslău şi Decea”, unde reţeaua de distribuţie a apei potabile este rezolvată şi unde, conform acordurilor naţionale şi internaţionale, trebuie construită reţeaua de colectare şi epurare a apelor uzate, fapt pentru care au fost alocaţi 10.586.728 de lei.

Cel de al treilea proiect al comunei Mirăslău finanţat prin PNDL este unul care face parte din eforturile de a stopa declinul şi a readuce la viaţă un sat în care la această oră mai locuiesc doar doi sau trei oameni. Proiectul „Modernizare DC 81 Lopadea Veche-Rachiş, Comuna Mirăslău, judeţul Alba” beneficiază de nu mai puţin de 6.837.061 de lei, bani cu care administraţia locală, profitând de frumuseţea şi potenţialul turistic al locurilor, vrea să transforme localitatea într-o zonă turistică de atracţie locală.

„Ne dorim o revigorare a acestui sat prin exploatarea potenţialului turistic pe care această localitate o are. În dorinţa noastră de revigorare şi relansare a comunei şi în special a satului Rachiş, dorim ca în baza unor parteneriate cu comunele limitrofe, Livezile şi Moldoveneşti, judeţul Cluj, să modernizăm căile de acces înspre localitate astfel încât prin punerea în valoare a potenţialului turistic şi peisagistic să dezvoltăm o zonă de agrement, dând posibilitatea doritorilor să-şi cumpere proprietăţi pe care să construiască case de vacanţă, pensiuni şi alte obiective de interes turistic sau economic. Suntem conştienţi de faptul că proiectul de revitalizare şi dezvoltare a acestei localităţi (Rachiş) este unul de lungă durată, însă suntem încrezători că odată rezolvat accesul, într-un viitor nu prea îndepărtat se vor face primii paşi concreţi, mai ales că acest sat se află în apropiere de rezervaţiile naturale «Cheile Vălişoarei» şi «Cheile Plaiului», «Cheile Siloşului» putând fi bază de plecare pe traseele turistice care străbat Munţii Trăscăului înspre Cetatea Colţeşti, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Poarta Zmeilor, Piatra Secuiului şi la mică distanţă de binecunoscutele «Găvane», adevărate piscine săpate de ape în stâncă”, a mai adăugat Liviu Gigel Alexandru.

Dorel LAZĂR

Preluare ziarulunirea.ro

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support