Social:

Ne gasiti si pe pagina noastra de Facebook!

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Prezentare locala

Comuna Mirăslău este situata pe limita vestica a podișului Transilvaniei, pe DN 1, pe malul râului Mureș. Este asezată în nordul județului Alba la o distanță de 30 de km de resedința judetului Alba și 7 km de orasul Aiud.Miraslau_jud_Alba

Comuna Mirăslău este atestată documentar din anul 1219, satul numindu-se “Vila Mirislau”. Asezarea straveche a  Miraslăului este afirmată și de săpăturile arheologice intreprinse aici de către cercetătorii de la Institutul de Arheologie din Cluj Naloca si Muzeul de Istorie din Aiud, care au scos la iveala urme materiale din epoca metalelor, obiecte de ceramică, vase ce aparțineau populației bastinase.

 

Biserica „Sf. Arhangheli” din Cicău este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Cicau; comuna Miraslau.

290px-Romania_Alba_Cicau_church_16Veche biserică ortodoxă românească din zidărie de piatră în Transilvania, construită în anul 1495, cu transformări din sec. al XVIII-lea. Pictură interioară deosebit de valoroasă. Potrivit medievistului Gheorghe Petrov, de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, biserica de secol XV din Cicau a fost alcatuita, in prima etapa, din nava si altar, despartite printr-o „tampla de zidarie” cu numai doua intrari (o usa imparateasca si una diaconiceasca). Dupa 1700, vechea nava a fost alungita spre Vest, cu acutalul pronaos, zidul vestic fiind daramat, iar vechiul ancadrament de piatra al intratii initiale a fost mutat pe latura sudica a noului pronaos. Biserica are 6 ferestre, din care 5 de factura gotica, cu ancadramente din piatra traforata. Fereastra de pe latura estica a altarului este circulara cu traforuri, avand forma unui patrulob, iar celelate 4 sunt bifore, cu inchidere semicirculara in partea superioara, deasupra avand doua sau trei goluri circulare. Starea avansata de degradare a constructiei a impus, in perioada 1995-1998, realizarea unor lucrari de restaurare. Cercetarile arheologice din interiorul si exteriorul bisericii, efectuate inaintea restaurarii de dr. Gheorghe Petrov, au dus la descoperirea a 99 de morminte, cu inventar funerar divers (monede medievale si moderne, podoabe, accesorii vestimentare etc.). Cea mai veche moneda descoperita intr-unul din morminte este un denar din argint, emis in intervalul 1479-1485, in vremea domniei lui Matia I Corvinul. Restaurarea incheiata in 1998 nu a inclus, din pacate, si pictura bisericii din Cicau. Primul strat de pictura, mai vizibil langa altar, dateaza din prima jumatate a secolului al XV-lea, iar cel de-al doilea din sec. XVIII. Lacasul de cult din Cicau prezinta asemănari tipologice cu bisericile Sf. Gheorghe din Lupsa (aproximativ 1421) si Sf. Paraschiva din Feleac (aprox.1488).

 

Persoane din institutie:

Primar: Alexandru Liviu Gigel
Viceprimar: Csep Toma
Secretar: Metea Adriana
Contabil: Toma Lucian

Suprafata: 6662 ha

Intravilan: 176 ha

Extravilan: 6486 ha

Populatie: 2222

Gospodarii: 987

Nr. locuinte: 987

Nr. gradinite: 2

Nr. scoli: 2

Numele localitatilor aflate in administratie:

Mirăslău, Decea, Lopadea Veche, Cicău, Ormeniş, Rachiş

Asezarea geografica:

Comuna este situată la o distanţă de 37 km faţă de Municipiul Alba Iulia, în partea de nord-vest a judeţului Alba

Activitati specifice zonei:

Prelucrare lemn
Creşterea animalelor
Agricultură

Activitati economice principale:

Agricultură
Industrializarea cărnii
Comerţ

Obiective turistice:

În localitatea Cicău există o biserică ortodoxă veche din sec. XV – aceasta a fost restaurată în exterior
Monumentul lui Mihai Viteazul ridicat în cinstea sa şi a luptei care a avut loc în 1600 în localitatea Mirăslău
Monumentul eroilor ridicat în cinstea eroilor din al doilea război mondial

Facilitati oferite investitorilor:

Teren extravilan – zonă industrială

Proiecte de investitii:

Alimentare cu apă
Canalizare
Modernizare drumuri comunale
Modernizare DC 82 Mirăslău, investiţie finalizată în 2009
Modernizare DC 81: Mirăslău-Lopadea Veche, cu termene viitoare de dare în folosinţă ( 2011-2012)