PRIMARIA COMUNEI MIRASLAU

Judetul Alba

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Miraslau este situata pe limita vestica a podisului Transilvaniei, pe DN 1, pe malul raului Mures. Este asezata in nordul judetului Alba la o distanta de 30 de km de resedinta judetului Alba si 7 km de orasul Aiud.
    Comuna Miraslau este atestata documentar din anul 1219, satul numindu-se "Vila Mirislau". Asezarea straveche a  Miraslaului este afirmata si de sapaturile arheologice intreprinse aici de catre cercetatorii de la Institutul de Arheologie din Cluj Naloca si Muzeul de Istorie din Aiud, care au scos la iveala urme materiale din epoca metalelor, obiecte de ceramica, vase ce apartineau populatiei bastinase.
    Satele apartinatoare acestei comune sunt: Cicau, Decea, Lopadea Veche, Ormenis si  Rachis.
    Comuna MIraslau este o zona cu un caracter istoric bine definit, drept marturie stau monumentele istorice de pe DN 1, care scot in evidenta faptele de vitejie si eroismul acestor locuri.
    Monumentul lui Mihai Viteazul Unificatorul ne aminteste de luptele din 18 septembrie 1600 pentru unitate si dreptate nationala.
   
In timpul Revolutiei Pasoptiste numeroase evenimente sangeroase au avut loc atat la Miraslau cat si in imprejurimi, care au avut drept urmari, pierderi de vieti omenesti.
    Monumentul din cel de-al doilea razboi mondial 1944, Aici au avut loc luptele pentru eliberarea patriei de sub jugul fascist (se afla si un cimitir al eroilor). Acest monument a fost ridicat in anul 1946.